Ensimmäinen prinsiippi

Tarkastelen erityisesti päätyyppiä 4, eli "tyhjästä syntyviä" pallosamoita. Nämä pallosalamat näyttävät syntyvän tyhjästä, elävät hetken ja sitten kuolevat joko räjähtäen, tai kadoten tyhjään. Havainnoista koottuna piirteitä (yksittäinen pallo ei siis noudata kaikkia näitä piirteitä): 

  • Leijuu ilmassa, tai pomppii maata tai vettä pitkin. Seuraa joskus sähkölankoja. Päätelmä: koostuu siis todennäköisesti ilmasta tai kaasusta.
  • Ei hohkaa lämpöä ympäristöönsä. Pallosalaman tiedetään kuitenkin sulatteen esimerkiksi rautaa ja kiehauttaneen vettä ja reiän ikkunaan. Lämpötila siis vaihtelee.
  • Sumea, tai kirkas, värit vaihtelevat oranssin, keltaisen, sinisen ja valkean välillä. 
  • Pallosalaman tiedetään myös pudonneen katon läpi jättäen reiän palamattomilla reunoilla. Kappale on siis mahdollisesti myös hyvinkin kiinteä, vaikka pallosalaman tiedetään kulkeneen seinien ja ikkunoiden läpi jälkeäkään jättämättä.
  • Pysyy kooltaan pääosan elinajastaan muuttumattomana, kunnes tuhoutuu. Päätelmä: jokin voima pitää palloa koossa ja estää kaasumolekyylejä karkaamasta. Tämä voima on suurimmalla todennäköisyydellä sähköinen vetovoima, ns Coulombin voima.

Pääsääntöjä tarkastelemalla tullaan ensimmäiseen lähtökohtaan, eli malliin:

Ensimmäinen prinsiippi:

"Pallosalama on kuumaa ja hehkuvaa ilmaa taikka kaasua, jota koossapitää sähköinen voima, ns Coulombin voima."

Pääsääntöjen avulla päästään mm. seuraavaan vaiheeseen, havaitun pallosalaman ainemäärän ratkaisuun, sekä myöhemmin siihen, mikä on havaitun pallon todellinen koostumus, miksi osa palloista räjähtää ja osa ei, jne.

Luo kotisivut ilmaiseksi!